19/07/2010

i-live! 18.07.2010




Ζω στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια και έχω τη δυνατότητα να τη βλέπω μέσα από τα μάτια τόσο του Έλληνα όσο και του “κρύου”, απόλυτα ορθολογιστή Βορειοευρωπαίου. Που κολλάει αυτό; Θα σας εξηγήσω αμέσως...

"Οι Έλληνες καταπληκτικοί ως άνθρωποι, πολλές φορές χάνονται σε μεγαλεπήβολα σχέδια. Στο τέλος; Αποτέλεσμα μηδέν..."


ΔΙΑΒΑΣΑ ένα άρθρο για τον ιστορικό αερολιμένα “Τέμπελχοφ” του Βερολίνου. Μετά από πολυετή λειτουργία (ως “μικρό”, δεύτερο αεροδρόμιο στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας), οι αρχές αποφάσισαν να το κλείσουν, αφενός γιατί φτιάχνουν ένα πιο ανταγωνιστικό, σύγχρονο αεροδρόμιο, που θα λειτουργήσει με μερικά χρόνια στο “Σένεφελντ” (γνωστό στους Θεσσαλονικείς ταξιδιώτες από γνωστή εταιρία χαμηλού κόστους), στα περίχωρα του Βερολίνου, και αφετέρου προκειμένου να αποκτήσει το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας ακόμα έναν πνεύμονα πρασίνου.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να αποφύγω τη σύγκριση της “μεταμόρφωσης” του “Τέμπελχοφ” με αντίστοιχα ελληνικά εγχειρήματα που, προς το παρόν, παραμένουν βαλτωμένα -όπως το γνωστό (και πολύπαθο) σχέδιο για μητροπολιτικό πάρκο στο τέως αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα, αλλά και τα αντίστοιχα σχέδια στη Θεσσαλονίκη, για δημιουργία χώρων πρασίνου σε μια σειρά από πάλαι ποτέ στρατόπεδα. Τα μεγαλόπνοα σχέδια και τα προσωπικά στοιχήματα “υπευθύνων” έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, που με τη σειρά τους απέφεραν (αναπόφευκτα...) ελάχιστους καρπούς. Προτιμάται το... μοντέλο της μακέτας και της εφήμερης διασημότητας των έργων για άλλους σκοπούς και όχι με τον τέλικο στόχο κατά νου. Πανάκριβα έργα σχεδιάζονται, ελάχιστα γίνονται, ενώ δεν έχει προβλεφθεί η (ακριβή) συντήρησή τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ, βλέπω το αντίστοιχο πάρκο του “Τέμπελχοφ” να χρησιμοποιείται ήδη (μόλις μερικούς μήνες μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου) δημιουργικά από τους κατοίκους του Βερολίνου ως έχει, ενώ ακόμη και τα σχέδια ανάπλασής του είναι λιτά, πρακτικά και εύκολα πραγματοποιήσιμα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όσο για την συντήρηση; Θα είναι οικονομική και εύκολα πραγματοποιήσιμη.

Δημοσιεύθηκε στο Live! στη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία της Κυριακής, Κυριακή 18 .07.2010

No comments:

Related Posts with Thumbnails