08/09/2010

i-live! 05.09.2010



Όταν εμείς χτίζαμε την Ακρόπολη, αυτοί...
Η πιο όμορφη καλοκαιρινή πανσέληνος, αυτή του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τους πάμπολλους αμέτρητους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας ανά τη χώρα. Αναμφισβήτητα, ένα μοναδικό γεγονός, η καλύτερη εικόνα για μια χώρα που ποντάρει τόσο πολύ στη βιομηχανία του τουρισμού. Ήταν μια γιορτή που πραγματοποιήθηκε τελικά (παρ’ όλα τα προβλήματα και την πιθανότητα ακύρωσης των εκδηλώσεων), σε περιορισμένο αριθμό χώρων, με πολλές δωρεάν πολιτιστικές δράσεις.

"Υψώσαμε ψηλούς φράχτες και έτσι απομονώσαμε την ιστορία και την ουσία της από την καθημερινότητά μας"


ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΓΩ με την παρέα μου, κατηφορίσαμε προς τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, για να απολαύσουμε τους -πραγματικά εξαιρετικούς- Smooth Jazz Trio. Και χάρηκα πολύ βλέποντας ότι ήταν πολλοί οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες της που επέλεξαν να κάνουν το ίδιο και να τιμήσουν τέτοιες κινήσεις -που θα έπρεπε να γίνονται συχνότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, πασίγνωστος διεθνής οικονομολόγος -γνώστης των ελληνικών πραγμάτων και λάτρης της κουλτούρας της χώρας μας-, σε επίσκεψή του στην Αθήνα παρατήρησε ότι οι κάτοικοί της δεν έρχονται σ’ επαφή με τους -περιφραγμένους ή μη- αρχαιολογικούς χώρους ή με άλλους χώρους πολιτιστικής σημασίας. Όχι ως τουρίστες, αλλά στο πλαίσιο αλληλεπίδραστικών εκδηλώσεων, ώστε αυτοί οι χώροι, ο πολιτιστικός τους πλούτος, οι αρχές τους σε αισθητικό επίπεδο να γίνονται μέρος της καθημερινότητας του πολίτη.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για μια χώρα όπως η Ελλάδα (κοιτίδα ενός σημαντικού πολιτισμού, που άφησε το αποτύπωμά της στο σύγχρονο τρόπο ζωής, σκέψης και πολιτισμικής αντίληψης, αλλά και στη σύγχρονη αισθητική), θεωρώ μεγάλο “φάουλ” αυτή την ιδιότυπη “έλλειψη” που μας διακρίνει. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, θαυμάζω άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, όπως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, που θεωρούν την επαφή με την ιστορία και την κληρονομιά τους σημαντική και αδιαπραγμάτευτη σε καθημερινό επίπεδο, για πολλά διαφορετικά θέματα.

ΦΟΒΑΜΑΙ ότι απορροφηθήκαμε από τη φράση  “όταν εμείς χτίζαμε την Ακρόπολη, αυτοί οι βάρβαροι...” (συμπληρώστε το υπόλοιπο, υπάρχουν αρκετές εκδοχές) και δεν είδαμε παραπέρα. Υψώσαμε ψηλούς φράχτες και έτσι απομονώσαμε την ιστορία και την ουσία της από την καθημερινότητά μας.

Δημοσιεύθηκε στο Live! στη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία της Κυριακής, Κυριακή 05.09.2010

No comments:

Related Posts with Thumbnails