30/08/2010

i-live! 29.08.2010




Δεν υπάρχει νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα -κι αν υπάρχει έστω και μια ιδέα, αυτή συνήθως θα “καταπλακωθεί” από τη γραφειοκρατία και την περιοριστική - και, κατά τα άλλα, “ελεύθερη”- αγορά. Βαρύ θέμα, θα μου πείτε... Θα το ελαφρύνω, λοιπόν, χρησιμοποιώντας απτά παραδείγματα.

"Μια ολόκληρη γενιά βρίσκεται σοκαρισμένη, εγκλωβισμένη σε μια καθημερινότητα, σε μια πραγματικότητα που άλλαξε ριζικά"


ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ γενιά βρίσκεται σοκαρισμένη, εγκλωβισμένη σε μια καθημερινότητα, σε μια πραγματικότητα που άλλαξε και ακόμη αλλάζει ριζικά και δε θυμίζει σε τίποτα τα ανέμελα χρόνια που περάσαν. Τι θα γίνουν τώρα τα “ιδεώδη” με τα οποία μας μεγάλωσαν (για “μια θέση στο Δημόσιο, που θα προσφέρει ασφάλεια”), όταν μειώνονται (αν όχι μηδενίζονται) οι προσλήψεις; Άδικα και τα αμέτρηρα πτυχία ECDL και ξένων γλωσσών για τα έξτρα μόρια, με τα οποία μας πιπιλίζαν τόσον καιρό το μυαλό. Ακόμη και ο ιδιωτικός τομέας ανασκουμπώνεται -κι αν έχεις την τύχη και “τρουπώσεις”, (τουλάχιστον) ως τα 25 σου θα έχεις άλλες απολαβές, δεν θα είσαι ίσος με τους υπόλοιπους...

ΕΔΩ ΜΠΑΙΝΕΙ η ιδέα της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κάτι που τόσο λείπει -και το χρειάζεται η οικονομία. Όμως, στο σχολείο ακόμη και η έννοια της οικονομίας και των αρχών της αποτελεί μάθημα επιλογής, σχεδόν της πλάκας! Στο δε πανεπιστήμιο και στα ΤΕΙ, είτε όλα είναι πολύ θεωρητικά, είτε σε προετοιμάζουν για να γίνεις υπάλληλος. Το αποτέλεσμα, ίδιο: λείπει εντελώς από την εικόνα η ιδέα, η παρακίνηση για (αυτο) δημιουργία.

ΟΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ “υλικά”: με το μεράκι των νέων για κάτι που τους ενδιαφέρει και τους ενθουσιάζει -μια επιχειρηματική ιδέα και φύγαμε. Μπορεί να πετύχεις, μπορεί να μεγαλουργήσεις, μπορεί να αποτύχεις -ακόμη κι έτσι, όμως, θα οδηγηθείς κάπου αλλού. Άλλωστε, το λένε και οι Αγλλοσάξωνες: “Αν δεν αποτύχεις, δεν έχεις ζήσει”.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ πρωτοβουλία και (αυτο) δημιουργία, λοιπόν, ίσως να αποτελούσαν μια λύση για τον απεγκλωβισμό, για τη φυγή προς μια πραγματικά ελεύθερη αγορά, όπου θα ισχύουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Δημοσιεύθηκε στο Live! στη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία της Κυριακής, Κυριακή 29.08.2010

No comments:

Related Posts with Thumbnails