20/09/2010

i-live! 12.09.2010

Κάποτε, όπως όλοι, περίμενα πώς και πώς τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Άρχιζε η ΔΕΘ -με κόσμο, πυροτεχνήματα, κίνηση, μπαλόνια, γλυκά, πολλές σακούλες με μικροπράγματα και φυλλάδια από τους εκθέτες, αλλά και τη φωτογραφία του  Μπιλ Κλίντον  φάτσα κάρτα στο περίπτερο των ΗΠΑ. Αυτές ήταν οι παλιές, καλές εποχές... Μετά από πολύ καιρό ξανάζησα τη ΔΕΘ (την τελευταία, του 2009) και δεν περιμένω με τίποτα τη φετινή.

"Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η Θεσσαλονίκη αποκτά -ξαφνικά!- μιαν ομάδα ανθρώπων που δουλεύει, ώστε να είνια συμμαζεμένη και φρέσκια"


ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ του δήμου καλλωπίζουν την πόλη. Ξαναβάφονται οι λευκές γραμμές στο οδόστρωμα και -ξαφνικά- η Θεσσαλονίκη αποκτά μιαν ομάδα ανθρώπων που δουλεύει, ώστε να είναι συμμαζεμένη και φρέσκια. Όλα αυτά όχι για τους κατοίκους της πόλης: σιγά! Είναι για τη ματαιοδοξία των εκάστοτε αρχών της, ώστε η Θεσσαλονίκη να υποδεχθεί έτοιμη και “απαστράπτουσα” (στην επιφάνεια και μόνο) τους εξ Αθηνών -κυβερνητικούς και μη- “καλεσμένους”. Σαν μια κουρασμένη, γηραιά κυρία, την οποία μακιγιάρουν ώστε να δείχνει όμορφη και περιποιημένη για το μικρό γλέντι που θα ακολουθήσει...

ΟΣΟ και να την εκθειάζουν, μέχρι τώρα η ΔΕΘ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα πανηγύρι που έφερνε αθηναίους επισκέπτες και έστρεφε τα φώτα της δημοσιότητας στην πόλη για μερικές ημέρες, ώστε να κοκορευτούμε κι εμείς για την καλή κουζίνα, τα όμορφα καφέ της και τα τσουρέκια της. Και μετά θα φύγουν όλοι και θα πούμε “τι ωραία που περάσαμε στην -κατά τ' άλλα “διεθνή”- έκθεση”, η οποία όμως, όπως έχει εξελιχθεί, αποτελεί πλέον έναν μπαγιάτικο και πολύ γενικό θεσμό, που περιορίζεται σε (απέραντα) περίπτερα κρατικών υπηρεσιών.

ΦΥΣΙΚΑ, δεν θέλω καν να σκέφτομαι την κατάσταση στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα παραλύει κάθε τρεις και λίγο -είτε από αστυνομικούς είτε από διαδηλωτές ή από την κίνηση προς και από την Έκθεση. Οι “απλοί” Θεσσαλονικείς θα “γιορτάσουν” με μπόλικες ώρες μποτιλιαρίσματος και με δουλειές που δεν θα τελειώνουν -και όλα αυτά σε μια πόλη που ούτε ερωτική θα είναι ούτε “μητρόπολη των Βαλκανίων” θα θυμίζει...


Δημοσιεύθηκε στο Live! στη Θεσσαλονίκη, Μακεδονία της Κυριακής, Κυριακή 12.09.2010

No comments:

Related Posts with Thumbnails