08/11/2010

i-live! 07.11.2010


Χιλιοπαιγμένη η εικόνα της Ακρόπολης στα μίντια του εσωτερικού και εξωτερικού. Ειδικά σ’ εκείνα του εξωτερικού, η Ακρόπολη αποτελεί την πιο χρησιμοποιημένη εικόνα για νέα που αφορούν την Ελλάδα. Έτσι και στην τελευταία διαδήλωση των αρχαιολόγων, που ανέβηκαν πάνω στα αρχαία για να κρεμάσουν πανό -σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, όχι μόνο δεν συγκίνησαν, αλλά αντιθέτως προκάλεσαν οργή σε πολλούς. Οργή τουλάχιστον στους ξένους επισκέπτες, γιατί αυτά τα αρχαία αποτελούν ελληνικό κληροδότημα στον κόσμο και όχι μόνο στους Έλληνες.

"Ειδικά στα μίντια του εξωτερικού, η Ακρόπολη αποτελεί την πιο χρησιμοποιημένη εικόνα για νέα που αφορούν την Ελλάδα"


ΕΧΟΥΜΕ την τύχη -και είναι όντως τύχη ότι η Ακρόπολη στέκεται όρθια, κοσμώντας την πρωτεύουσα της χώρας- να προσέχουμε και να φροντίζουμε ένα μνημείο τεράστιας σημασίας για το πανανθρώπινο σύνολο. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη, βάζουν χρήματα στην άκρη για να μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι, να περπατήσουν τα σοκάκια της Πλάκας και της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και να ανέβουν στον ιερό βράχο.

ΚΑΠΟΙΟΙ αποφάσισαν -δικαίως ή αδίκως, δεν μπορώ να το κρίνω- να τον αποκλείσουν από τον κόσμο στον οποίο πράγματι ανήκει και/ ή να αναρτήσουν στο μνημείο (για πολλοστή φορά...) πανό, διακηρύττοντας ότι ο αγώνας τους και η ιδιότητά τους τούς δίνουν την κυριότητα του μνημείου, για να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς τους. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) επισκέπτες δεν μπόρεσαν να απολαύσουν μια βόλτα εξερεύνησης στον ιερό βράχο -και ορισμένοι εξ αυτών ίσως δεν θα έχουν ξανά την ευκαιρία να βρεθούν εκεί...

ΠΟΛΛΟΙ θα αναφέρουν ανάλογες κινήσεις σε μνημεία όπως ο Πύργος του Αϊφελ... Κρίμα αν το πράξουν. Γιατί όσοι υποστηρίζουν έναν τέτοιο παραλληλισμό -πέραν του χάσματος στην αναγνωρισιμότητα μεταξύ των δυο μνημείων -απλώς παραβλέπουν τη διαφορετικής κλίμακας σημασία και τον συμβολισμό τους -συμβολισμό διαφορετικό, ασφαλώς για κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίπτωση ωστόσο συμβολισμό πανανθρώπινης εμβέλειας.

No comments:

Related Posts with Thumbnails